1

I have a house that's about 5 years old and had the front yard landscaping with 3 zones using Brand H control valves.

I added another 3 for the backyard running from the same control box using the wiring and water line that was left for it from when the home was installed. The backyard valves are only about 6 feet away from the front yard valves and uses the same ground wire.

Sometime over the last week, all 3 front yard valves failed. I can't even get them to turn on using the manual control on top of the valve. There seems to be some water trickling through but not much. There relief valve has pressure when I open it.

It doesn't seem to be an electrical problem since the back yard ones work fine. The house water pressure also seems as strong as normal.

Any ideas for what else I can check before I start cutting up the PVC pipe and replacing the valves?

2
  • Seems at first highly likely to be electrical, on the part of the wiring that serves the front yard, specifically. But the manual bypass doesn't work? That is odd, since it should have nothing to do with the electrical control.
    – Ecnerwal
    Sep 3 at 0:46
  • What is Brand H ?, an we have pic
    – Ruskes
    Sep 3 at 1:46

1 Answer 1

3

Those valves usually fail because of debris getting in them. Since you put in 3 other valves it's a good bet the front yard valves got debris in the diaphragms. It doesn't take much. If you can remove the solenoids try doing that and running the water through the valves for a few minutes. Worse case the valves need to be opened and cleaned or replaced.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.